REKLAMA

Źródło: sbossert from Getty Images Signature

Risotto z karczochami

Bogate włoskie danie, idealne na ciepły i przytulny obiad. Delikatny smak karczocha doskonale łączy się z kremowym ryżem, tworząc jednocześnie proste, ale pyszne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Podstawowe składniki

  • 320 g Ryż carnaroli Dodano do
  • 4 Karczochy Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
  • 1 cebula biała Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 100 g parmigiano reggiano Dodano do

Dla rosołu

  • 1 marchewki Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Seler naciowy Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyść karczochy, pokrój je na kawałki i umieść je w wodzie z sokiem z cytryny.

2. Krok

Przygotuj rosół.

3. Krok

Smaż drobno posiekaną cebulę na maśle.

4. Krok

Dodaj karczochy i gotuj przez około 10 minut.

5. Krok

Dodaj ryż i tostuj go przez kilka minut.

6. Krok

Zacznij dodawać rosół, jedną chochlę na raz, mieszając ciągle.

7. Krok

Kontynuuj gotowanie, dodając rosół, aż ryż będzie ugotowany do perfekcji.

8. Krok

Zdejmij z ognia, dodaj Parmezan i mieszaj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

9. Krok

Pozwól odpocząć przez kilka minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy