:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/kUYwjddri-SmUru7hXMf/e95ab6dc407500fdc945e54ed0a2d0.jpeg)
Źródło: frederique wacquier from Getty Images
Risotto grzybowe z kurczakiem
To najlepsze grzybowe risotto z kurczakiem. Zawsze, gdy mam ochotę na coś wyjątkowego, a jednocześnie wygodnego, przygotowuję ten przepis.
Składniki
- 300 g kurczak
- 250 g Ryż arborio
- 150 g świeże grzyby
- 1 kawałek The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 1 l Rosół z kurczaka
- 50 g Masło
- Sól i czarny pieprz do przyprawienia
- Parmezan do posypania
- Olej spożywczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw pokrój kurczaka na kawałki i dopraw solą. Następnie usmaż go na patelni z odrobiną oleju.
Gdy mięso będzie złotobrązowe, zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż na szklisto najpierw drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj zmiażdżony czosnek, a na koniec przygotowane pokrojone w plasterki pieczarki. Pozwól im się smażyć, aż puszczą soki.
Następnie dodać ryż i wymieszać.
Najważniejszą częścią przygotowywania risotto jest regularne polewanie i mieszanie. Dlatego należy dodawać wywar z kurczaka stopniowo, zawsze tylko tyle, aby ryż był pokryty płynem. Mieszaj i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały wywar. Cały proces trwa około 15-20 minut.
Gdy ryż będzie prawie gotowy, włożyć kurczaka na patelnię i wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste, dodać trochę wody lub bulionu. Na koniec dodaj masło i starty parmezan. Na tym etapie kurczak powinien być całkowicie ugotowany, a grzybowe risotto kremowe i soczyste.
Podczas serwowania posypać odrobiną parmezanu.