REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to tradycyjny polski przepis na szybki i smaczny deser czy śniadanie. Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, nutellą, konfiturą czy świeżymi owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 25 g świeżych drożdży Dodano do
  • 1 szkło Mleka Dodano do
  • 2 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 1 szczypta soli Dodano do
  • 2 Sztuka jajka Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. Krok

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pamiętaj, że ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie zbyt gęste. Jeżeli jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka. Jeżeli za rzadkie - dosyp trochę mąki.

3. Krok

Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

4. Krok

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż do momentu, aż racuchy będą złote z obu stron.

5. Krok

Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy