Źródło: Dar1930 from Getty Images
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe to tradycyjny polski przepis na szybki i smaczny deser czy śniadanie. Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, nutellą, konfiturą czy świeżymi owocami.
Składniki
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szkło Mleka
- 2 Okulary mąki pszennej
- 1 szkło cukru
- 1 szczypta soli
- 2 Sztuka jajka
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli i jajka. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pamiętaj, że ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale nie zbyt gęste. Jeżeli jest zbyt gęste, dodaj trochę mleka. Jeżeli za rzadkie - dosyp trochę mąki.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż do momentu, aż racuchy będą złote z obu stron.
Gotowe racuchy podawaj posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami.