REKLAMA

Pyszny torcik malinowa chmurka

Malinowa Chmurka to lekki, delikatny tort, którego smak idealnie komponuje się z gorącymi, letnimi dniami. W składzie znajdziemy pyszne, świeże maliny, które dopełnią smaku delikatnej bezy i chłodnej bitej śmietany. To idealny deser na rodzinne spotkania, czy też udane zakończenie grilla.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 5 dużych jaj Dodano do
  • 250 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka octu winnego Dodano do
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 500 g świeżych malin Dodano do
  • 500 ml śmietanki kremówki Dodano do
  • 2 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 150 g białej czekolady Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

2. Krok

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodawaj cukier stopniowo, ciągle ubijając. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

3. Krok

Wyłóż okrągłą formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyłóż pianę na formę, tworząc okrągły tort o średnicy ok. 23 cm. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę, następnie ostudź w piekarniku przez 2 godziny.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno. Rozpuszcz część czekolady w kąpieli wodnej, ostudź i wymieszaj ze śmietaną.

5. Krok

Na ostudzony spód z bezy wyłóż ubitą śmietanę na wierzch, a na nią świeże maliny. Rozpłyną ciepłą czekoladę polej na wierzch malin.

6. Krok

Włóż tort do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy