:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/0JzkjlT79RP3UhT58SvS/5389dd784a4f54fbe26a412d467edd.png)
Pyszny torcik malinowa chmurka
Malinowa Chmurka to lekki, delikatny tort, którego smak idealnie komponuje się z gorącymi, letnimi dniami. W składzie znajdziemy pyszne, świeże maliny, które dopełnią smaku delikatnej bezy i chłodnej bitej śmietany. To idealny deser na rodzinne spotkania, czy też udane zakończenie grilla.
Składniki
- 5 dużych jaj
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 500 g świeżych malin
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g białej czekolady
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodawaj cukier stopniowo, ciągle ubijając. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
Wyłóż okrągłą formę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyłóż pianę na formę, tworząc okrągły tort o średnicy ok. 23 cm. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę, następnie ostudź w piekarniku przez 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno. Rozpuszcz część czekolady w kąpieli wodnej, ostudź i wymieszaj ze śmietaną.
Na ostudzony spód z bezy wyłóż ubitą śmietanę na wierzch, a na nią świeże maliny. Rozpłyną ciepłą czekoladę polej na wierzch malin.
Włóż tort do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.