REKLAMA

Źródło: Youtube

Pyszny schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to proste i smaczne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Schab duszony z warzywami i przyprawami w wodzie, stworzy aromatyczny i soczysty mięsny sos. Danie świetnie smakuje podane z ziemniakami, kaszą lub kluskami.

REKLAMA
Stylowe świętowanie Dnia Matki: 12 wskazówek na smaczny lunch, który pokocha Twoja mama

Przepis można znaleźć w tym artykule

Stylowe świętowanie Dnia Matki: 12 wskazówek na smaczny lunch, który pokocha Twoja mama

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu bez kości Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 3 liście laurowe Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 500 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Krok

2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i podsmaż ją do zrumienienia.

3. Krok

3. Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.

4. Krok

4. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, majeranek i paprykę. Wymieszaj i smaż przez około 1 minutę.

5. Krok

5. Dodaj do patelni kawałki schabu i smaż z każdej strony na złoty kolor.

6. Krok

6. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż schab będzie miękki.

7. Krok

7. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Krok

8. Schab wyjmij z sosu, pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy