Źródło: Youtube
Pyszny schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to proste i smaczne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Schab duszony z warzywami i przyprawami w wodzie, stworzy aromatyczny i soczysty mięsny sos. Danie świetnie smakuje podane z ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżka oleju
- 500 ml wody
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i podsmaż ją do zrumienienia.
3. Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut.
4. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, majeranek i paprykę. Wymieszaj i smaż przez około 1 minutę.
5. Dodaj do patelni kawałki schabu i smaż z każdej strony na złoty kolor.
6. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż schab będzie miękki.
7. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Schab wyjmij z sosu, pokrój w plastry i podawaj z sosem.