REKLAMA

Pyszny kumpir

Kumpir to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które stało się popularne na całym świecie. Jest to pieczony ziemniak, którego wnętrze wypełnione jest różnorodnymi dodatkami, takimi jak masło, ser, kzone ogórki, kukurydza czy sosy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 6 dużych ziemniaków Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 100 g tartego sera żółtego Dodano do
  • 100 g startych kiszony ogurków Dodano do
  • 1 puszka kukurydzy Dodano do
  • 4 łyżki majonezu Dodano do
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.

2. Krok

Każdy ziemniak owiń w folię aluminiową i umieść na blasze do pieczenia.

3. Krok

Piecz ziemniaki w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.

4. Krok

Odkrój od każdego ziemniaka wierzchnią część, tak aby powstał niewielki otwór.

5. Krok

Wydrąż wnętrze ziemniaków, zachowując jednak odpowiednią ilość miąższu, aby ziemniak nie rozpadł się.

6. Krok

Wymieszaj wydrążony miąższ z masłem, serem, kiszonymi ogórkami, odsączoną kukurydzą, solą i pieprzem.

7. Krok

Dodaj po 1 łyżce majonezu i kwaśnej śmietany, mieszając całość.

8. Krok

Nałóż do piekarnika z przygotowanym nadzieniem.

9. Krok

Ponownie umieść ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 10-15 minut, aby nadzienie się podgrzało.

10. Krok

Przed podaniem posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki

11. Krok

Kumpir podawaj na gorąco.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy