Pyszny kumpir
Kumpir to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które stało się popularne na całym świecie. Jest to pieczony ziemniak, którego wnętrze wypełnione jest różnorodnymi dodatkami, takimi jak masło, ser, kzone ogórki, kukurydza czy sosy.
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 100 g masla
- 100 g tartego sera żółtego
- 100 g startych kiszony ogurków
- 1 puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.
Każdy ziemniak owiń w folię aluminiową i umieść na blasze do pieczenia.
Piecz ziemniaki w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut.
Odkrój od każdego ziemniaka wierzchnią część, tak aby powstał niewielki otwór.
Wydrąż wnętrze ziemniaków, zachowując jednak odpowiednią ilość miąższu, aby ziemniak nie rozpadł się.
Wymieszaj wydrążony miąższ z masłem, serem, kiszonymi ogórkami, odsączoną kukurydzą, solą i pieprzem.
Dodaj po 1 łyżce majonezu i kwaśnej śmietany, mieszając całość.
Nałóż do piekarnika z przygotowanym nadzieniem.
Ponownie umieść ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 10-15 minut, aby nadzienie się podgrzało.
Przed podaniem posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki
Kumpir podawaj na gorąco.