Źródło: Freepik
Pyszne pieczone piersi z kurczaka
Ten pyszny kurczak jest nie tylko smaczny, ale także aromatycznym dodatkiem do stołu.
Składniki
- 4 Piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1⁄2 łyżeczka suszonego oregano
- 1⁄2 łyżeczka suszonej bazylii
- 1⁄2 filiżanka Bulionu z kurczaka
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1⁄4 filiżanka świeżo posiekanej natki pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do 400°F (200°C). Jest to krok, który warto wykonać jako pierwszy, ponieważ rozgrzany piekarnik zapewnia równomierne gotowanie kurczaka.
Dopraw piersi z kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, cebulą w proszku, suszonym oregano i suszoną bazylią. Upewnij się, że każdy kawałek jest równomiernie pokryty. To jest serce potrawy, nadające jej wszystkie smaki!
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni żaroodpornej na średnim ogniu.
Dodaj przyprawione piersi z kurczaka na patelnię i smaż je, aż staną się złotobrązowe. Zajmie to około 4-5 minut na stronę. Smażenie na dużym ogniu pomaga zamknąć soki, dzięki czemu kurczak jest wilgotny i delikatny.
Zdjąć patelnię z ognia i dodać bulion z kurczaka oraz sok z cytryny.
Przenieś patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz kurczaka przez 25-30 minut lub do momentu, aż będzie dokładnie upieczony.
Na koniec udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.