Źródło: Youtube
Pyszne paszteciki
Paszteciki to małe, chrupiące ciastka nadziewane różnymi farszami, takimi jak mięso, warzywa, ser czy grzyby. Są popularne w wielu kuchniach i mogą być świetnym dodatkiem do różnych dań lub pyszną przekąską.
Składniki
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 125 g masła schłodzonego i pokrojonego na kawałki
- Nadzienie według preferencji np farsz mięsny
- farsz warzywny
- farsz serowy
- farsz grzybowy
Najnowsze ulotki
Procedura
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć je palcami lub przy pomocy noża, aż powstanie kruszonka.
2. Stopniowo dodawaj zimną wodę do mąki i masła, mieszając delikatnie widelcem lub dłonią, aż składniki się połączą i utworzą jednolite ciasto. Unikaj zbyt intensywnego mieszania, aby ciasto nie stało się twarde.
3. Uformuj ciasto w kulę, owin je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło.
4. Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie według preferencji. Możesz użyć gotowego farszu lub przygotować własny, na przykład z mięsa mielonego, warzyw, sera lub grzybów.
5. Po schłodzeniu ciasta, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (356°F).
6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj pierwszą część ciasta na cienką warstwę.
7. Wytnij kółka lub kwadraty z rozwałkowanego ciasta za pomocą foremek lub szklanki. Powinny być na tyle duże, aby pomieścić nadzienie i móc złożyć je na pół.
8. Nałóż niewielką ilość nadzienia na jedną połowę kółka lub kwadratu, a następnie złoż drugą połowę ciasta, tworząc półksiężycowe kształty. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi kształtami i wielkościami.
9. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz
Je delikatnie skropić roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocistą barwę.
10. Wstaw blaszkę z pasztecikami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
11. Po upieczeniu wyjmij paszteciki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
Paszteciki są doskonałe jako przystawka, przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Możesz je podać samodzielnie lub z sosami i dipami. Smacznego!