REKLAMA
Źródło: Pixabay: natic_ua
Puszysty omlet na słodko
Puszysty, delikatny omlet pełen smaków owoców i miodu, doskonały na słodkie śniadanie lub szybki deser. Omlet jest niezwykle sycący i bogaty w białko, więc jest doskonały dla osób prowadzących aktywny tryb życia.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
Omlet
- 4 Sztuka jajka
- 50 g cukier
- 1 szczypta sól
- 100 ml mleko
Dodatki
- 2 Sztuka banany
- 50 g Miód
- truskawki
- dżem truskawkowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
2. Krok
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać mleko i wymieszać. Delikatnie wmieszać pianę z białek.
3. Krok
Na patelni rozgrzać trochę masła. Smażyć omlet na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie dobrze zastygł.
4. Krok
Podawaj omlet na ciepło, posypany plasterkami banana, truskawkami i skropiony miodem i dżemem.