:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Y25DrgqL6S9UQBQfwDNk/c7cc7f8e10bc0df74ff231912f0066.jpeg)
Źródło: Pixabay
Puszyste ciasto z jabłkami
Puszyste ciasto z jabłkami to idealna propozycja na deser dla całej rodziny. Ten klasyczny przepis jest łatwy do wykonania i z pewnością przyprowadzi wszystkich do kuchni przy słodkim zapachu pieczonych jabłek.
Składniki
- 5 dużych jabłek
- 1 szkło cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
W dużej misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W innej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj olej, stale mieszając. Połącz mieszankę jajek i oleju z suchymi składnikami, dodaj pokrojone jabłka i cynamon. Wymieszaj wszystko razem.
Wylej ciasto do formy na ciasto i piecz przez około 60 minut, lub do momentu, gdy ciasto jest ładnie zarumienione i patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
Ostudź ciasto na kratce, a potem posyp cukrem pudrem.