REKLAMA

Źródło: Pixabay: photoAC

Puszyste ciasteczka bezowe

Uwielbiam ciasteczka bezowe, ponieważ są lekkie, słodkie i po prostu pyszne. Zawsze przypominają mi święta z moją babcią, która robiła je co roku. Często korzystałam z jej przepisu i nauczyłam się kilku sztuczek, aby były idealne.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 4 białka jaj Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka sok z cytryny Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować biszkopty bezowe, ubij białka w czystej, suchej misce do uzyskania piany. Jedna sztuczka polega na tym, że miska i trzepaczka muszą być całkowicie wolne od tłuszczu, w przeciwnym razie białka nie mogą być ubite na sztywno.

2. Krok

Stopniowo dodawaj cukier i szczyptę soli i kontynuuj ubijanie, aż białka utworzą sztywną pianę. Zalecam dodawanie cukru bardzo powoli, aby całkowicie się rozpuścił, a beza stała się gładka.

3. Krok

Dodaj sok z cytryny do białek. Sok z cytryny działa jak stabilizator i nadaje ciasteczkom bezowym lekką owocową nutę.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Uformuj małe kopce z masy bezowej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Pozostaw herbatniki w piekarniku na około 60 minut, aż będą suche i lekko złotobrązowe. Ważnym zaleceniem jest, aby beza nie stała się zbyt ciemna zbyt szybko, w przeciwnym razie stanie się twarda i gorzka. Jednak równie ważne jest, aby całkowicie wyschła, aby zachowała swoją charakterystyczną konsystencję.

6. Krok

Wyjmij ciasteczka bezowe z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze. Po ostygnięciu lekko stwardnieją. Przed podaniem posyp herbatniki cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy