REKLAMA

Źródło: Pixabay: photoAC

Puszyste ciasteczka bezowe

Uwielbiam ciasteczka bezowe, ponieważ są lekkie, słodkie i po prostu pyszne. Zawsze przypominają mi święta z moją babcią, która robiła je co roku. Często korzystałam z jej przepisu i nauczyłam się kilku sztuczek, aby były idealne.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 4 białka jaj Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka sok z cytryny Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować biszkopty bezowe, ubij białka w czystej, suchej misce do uzyskania piany. Jedna sztuczka polega na tym, że miska i trzepaczka muszą być całkowicie wolne od tłuszczu, w przeciwnym razie białka nie mogą być ubite na sztywno.

2. Krok

Stopniowo dodawaj cukier i szczyptę soli i kontynuuj ubijanie, aż białka utworzą sztywną pianę. Zalecam dodawanie cukru bardzo powoli, aby całkowicie się rozpuścił, a beza stała się gładka.

3. Krok

Dodaj sok z cytryny do białek. Sok z cytryny działa jak stabilizator i nadaje ciasteczkom bezowym lekką owocową nutę.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Uformuj małe kopce z masy bezowej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Pozostaw herbatniki w piekarniku na około 60 minut, aż będą suche i lekko złotobrązowe. Ważnym zaleceniem jest, aby beza nie stała się zbyt ciemna zbyt szybko, w przeciwnym razie stanie się twarda i gorzka. Jednak równie ważne jest, aby całkowicie wyschła, aby zachowała swoją charakterystyczną konsystencję.

6. Krok

Wyjmij ciasteczka bezowe z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze. Po ostygnięciu lekko stwardnieją. Przed podaniem posyp herbatniki cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy