REKLAMA
Źródło: pixelshot from Canva
Puree ziemniaczane z groszkiem
Jest to proste danie, które idealnie nadaje się jako dodatek do głównych posiłków lub jako szybka kolacja.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg Ziemniak
- 1 filiżanka Mrożony groszek
- 2 plastry Masło
- 1⁄2 kubki Mleko
- 1 łyżka Sole
- 1⁄2 łyżki Papryka mielona
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
W pierwszym kroku oczyść ziemniaki i pokrój je na mniejsze kawałki. Umieść ziemniaki w garnku z wodą i gotuj przez około 15 minut.
2. Krok
W międzyczasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotuj groszek. Mrożony groszek jest wygodny, ponieważ nie wymaga klasycznego blanszowania. Wystarczy umieścić go w misce z ciepłą wodą i pozostawić na około 10 minut.
3. Krok
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je i odstaw na bok. Wrzuć masło do garnka, dodaj mleko i rozgnieć ziemniaki.
4. Krok
Gdy owsianka będzie gotowa, dodać groszek i wymieszać. Dodaj sól i pieprz do smaku.