:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uToUb2dGiCAhzW_FH7EE/a1f9d1bf12ec8a7796b575a05c037f.jpeg)
Źródło: FB: Jedlo je krásne
Puddingowy deser z ciasta francuskiego
Smaczne serduszka z ciasta francuskiego z budyniem i owocami.
Składniki
Ciasto francuskie
- 2 pakiety ciasto francuskie
Krem budyniowy
- 2 szt budyń waniliowy
- 500 ml mleko
- 2 łyżka stołowa cukier
Narzędzia
- owoce
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Do wycinania serduszek użyjemy foremek dwóch rozmiarów.
Za pomocą większej foremki wytnij pełne kształty serduszek. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj brzegi jajkiem.
Z drugiej strony ciasta wycinamy równie duże serduszka w środku z otworem, do czego używamy mniejszej foremki.
Na pełnych kształtach na blasze umieszczamy kształty z otworem w dwóch warstwach. Brzegi między warstwami i wierzch smarujemy ubitym jajkiem. W środku każdego serduszka powstaje otwór na nadzienie budyniowe.
Serca pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 15 minut.
Gotujemy budyń waniliowy w mleku według instrukcji na opakowaniu i dodajemy cukier. Ciągle mieszamy.
Napełniamy serduszka puddingiem, dekorujemy dowolnymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.