REKLAMA

Źródło: Nevena1987 from Canva

Pudding gruszkowy

Jest to tradycyjny czeski przysmak z gruszek. Povidla jest świetnym dodatkiem do wypieków lub po prostu na chleb.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg Gruszka Dodano do
  • 1 kg Cukier Dodano do
  • 1 szt Cytryna Dodano do
  • Szczypta cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Krok

Umieść gruszki w dużym rondlu, dodaj cukier i sok z jednej cytryny.

3. Krok

Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż gruszki będą całkowicie ugotowane. Ciągle mieszać.

4. Krok

Gdy gruszki się ugotują, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać.

5. Krok

Dusić gruszki przez około godzinę, aż zgęstnieją.

6. Krok

Gotowy pudding przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy