REKLAMA
Źródło: Nevena1987 from Canva
Pudding gruszkowy
Jest to tradycyjny czeski przysmak z gruszek. Povidla jest świetnym dodatkiem do wypieków lub po prostu na chleb.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kg Gruszka
- 1 kg Cukier
- 1 szt Cytryna
- Szczypta cynamonu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Krok
Umieść gruszki w dużym rondlu, dodaj cukier i sok z jednej cytryny.
3. Krok
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż gruszki będą całkowicie ugotowane. Ciągle mieszać.
4. Krok
Gdy gruszki się ugotują, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać.
5. Krok
Dusić gruszki przez około godzinę, aż zgęstnieją.
6. Krok
Gotowy pudding przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.