REKLAMA

Źródło: Nevena1987 from Canva

Pudding gruszkowy

Jest to tradycyjny czeski przysmak z gruszek. Povidla jest świetnym dodatkiem do wypieków lub po prostu na chleb.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg Gruszka Dodano do
  • 1 kg Cukier Dodano do
  • 1 szt Cytryna Dodano do
  • Szczypta cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

2. Krok

Umieść gruszki w dużym rondlu, dodaj cukier i sok z jednej cytryny.

3. Krok

Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż gruszki będą całkowicie ugotowane. Ciągle mieszać.

4. Krok

Gdy gruszki się ugotują, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać.

5. Krok

Dusić gruszki przez około godzinę, aż zgęstnieją.

6. Krok

Gotowy pudding przelać do wysterylizowanych słoików i dobrze zamknąć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy