Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=de9jzqSYVtU&ab_channel=HeniaFoks
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego to smaczny deser, który przypomni Ci smak dzieciństwa. Delikatne i puszyste pianki, pokryte wyśmienitą czekoladą i przygotowane na słodkim, mlecznym fudge. Ten przepis jest prosty i idealny na każdą okazję!
Składniki
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 50 g masla
- 300 g cukru pudru
- 2 Białka jaj
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml wody
- 300 g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder ciągle miksując.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko skondensowane i podgrzewaj, do momentu aż składniki się połączą.
Dodaj żelatynę do masła z mlekiem skondensowanym i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
Następnie powoli, cały czas mieszając, dodawaj masę mleczną do ubitych białek.
Masę przełóż do prostokątnego naczynia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Ostudzoną masę wyjmij z lodówki i polej czekoladą.
Ptasie mleczko wstaw z powrotem do lodówki i czekaj, aż czekolada zastygnie.
Następnie pokrój na drobne kawałki i serwuj.