Źródło: congerdesign : Pixabay
Przygotuj własny dżem jabłkowy i gruszkowy
W mojej rodzinie zawsze przywiązywaliśmy dużą wagę do domowych konfitur. Szczególnym przepisem, który przygotowuję co roku jesienią, jest dżem jabłkowo-gruszkowy. Jest to prosty przepis, ale opiera się na jakości słodkich i kwaśnych owoców. Wolę używać jabłek i gruszek z własnego ogrodu.
Składniki
- 1 kg jabłko
- 1 kg gruszki
- 500 g Cukier żelujący dwa do jednego
- 1 ściśnięty cytryna
- 1 strąk wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby samodzielnie przygotować dżem jabłkowo-gruszkowy, należy najpierw zważyć i przygotować owoce. Do tego przepisu polecam użyć dojrzałych i aromatycznych owoców. Smak dżemu zależy przede wszystkim od jakości jabłek i gruszek.
Po umyciu jabłek i gruszek usuń rdzeń i pokrój owoce w drobną kostkę. Ten krok jest dość ważny, ponieważ mniejsze kawałki zapewniają, że dżem ma później przyjemną konsystencję.
Teraz wymieszaj pokrojone owoce w dużym garnku z cukrem konserwującym (2:1), sokiem z cytryny i miąższem laski wanilii. Dobrą radą jest dodanie do garnka wyskrobanej laski wanilii, aby dodać jeszcze więcej smaku.
Doprowadź owoce z cukrem do wrzenia, krótko mieszając. Dżem powinien gotować się przez co najmniej 4 minuty, ciągle mieszając. Preferuję nieco dłuższy czas gotowania, ponieważ dzięki temu dżem lepiej żeluje.
Po ugotowaniu należy wyjąć laskę wanilii z garnka i jeszcze gorący dżem jabłkowo-gruszkowy przelać do wysterylizowanych słoików. Upewnij się, że słoiki są wypełnione po brzegi przed ich szczelnym zamknięciem. Najlepsza domowa pasta śniadaniowa!