Źródło: Pixabay: DagnyWalter
Przygotowanie jogurtu w domu
Rezultatem jest pyszny jogurt o doskonałej konsystencji. Z mojego doświadczenia wynika, że jest on znacznie tańszy niż kupiony w sklepie jogurt roślinny, a Ty możesz zdecydować, jaki smak chcesz dodać.
Składniki
- 1 l Zamiennik mleka (kokos, płatki owsiane, migdały ryżowe)
- 2 łyżka stołowa Kupiony w sklepie jogurt roślinny (dla bakterii probiotycznych)
- 1 łyżka stołowa Syrop z agawy (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Po pierwsze, używaj czystych naczyń i przyborów kuchennych, aby uniknąć niepożądanych bakterii. Na tym etapie bardzo ważna jest dokładność.
Podgrzej substytut mleka na średnim ogniu, ale nie gotuj. W zależności od konsystencji, mleko może się zsiadać, ale jest to normalne zjawisko.
Gdy prawie się zagotuje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć do około 40-45 stopni Celsjusza. Wyczujesz to dotykiem, powinna być przyjemnie letnia - nie powinna parzyć rąk.
Gdy osiągniesz pożądaną temperaturę, dodaj kupiony w sklepie jogurt roślinny, który zawiera bakterie probiotyczne. Dobrze wymieszaj.
W razie potrzeby dodać syrop z agawy, choć nie jest to konieczne, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają sacharozę. Ten krok jest niezwykle ważny, jeśli chcesz uzyskać słodszy, deserowy jogurt.
Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, aby umożliwić bakteriom działanie.