REKLAMA

Źródło: Pixabay: DagnyWalter

Przygotowanie jogurtu w domu

Rezultatem jest pyszny jogurt o doskonałej konsystencji. Z mojego doświadczenia wynika, że jest on znacznie tańszy niż kupiony w sklepie jogurt roślinny, a Ty możesz zdecydować, jaki smak chcesz dodać.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l Zamiennik mleka (kokos, płatki owsiane, migdały ryżowe) Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Kupiony w sklepie jogurt roślinny (dla bakterii probiotycznych) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Syrop z agawy (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Po pierwsze, używaj czystych naczyń i przyborów kuchennych, aby uniknąć niepożądanych bakterii. Na tym etapie bardzo ważna jest dokładność.

2. Krok

Podgrzej substytut mleka na średnim ogniu, ale nie gotuj. W zależności od konsystencji, mleko może się zsiadać, ale jest to normalne zjawisko.

3. Krok

Gdy prawie się zagotuje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć do około 40-45 stopni Celsjusza. Wyczujesz to dotykiem, powinna być przyjemnie letnia - nie powinna parzyć rąk.

4. Krok

Gdy osiągniesz pożądaną temperaturę, dodaj kupiony w sklepie jogurt roślinny, który zawiera bakterie probiotyczne. Dobrze wymieszaj.

5. Krok

W razie potrzeby dodać syrop z agawy, choć nie jest to konieczne, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają sacharozę. Ten krok jest niezwykle ważny, jeśli chcesz uzyskać słodszy, deserowy jogurt.

6. Krok

Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, aby umożliwić bakteriom działanie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy