REKLAMA

Źródło: Pixabay: DagnyWalter

Przygotowanie jogurtu w domu

Rezultatem jest pyszny jogurt o doskonałej konsystencji. Z mojego doświadczenia wynika, że jest on znacznie tańszy niż kupiony w sklepie jogurt roślinny, a Ty możesz zdecydować, jaki smak chcesz dodać.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l Zamiennik mleka (kokos, płatki owsiane, migdały ryżowe) Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Kupiony w sklepie jogurt roślinny (dla bakterii probiotycznych) Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Syrop z agawy (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Po pierwsze, używaj czystych naczyń i przyborów kuchennych, aby uniknąć niepożądanych bakterii. Na tym etapie bardzo ważna jest dokładność.

2. Krok

Podgrzej substytut mleka na średnim ogniu, ale nie gotuj. W zależności od konsystencji, mleko może się zsiadać, ale jest to normalne zjawisko.

3. Krok

Gdy prawie się zagotuje, zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć do około 40-45 stopni Celsjusza. Wyczujesz to dotykiem, powinna być przyjemnie letnia - nie powinna parzyć rąk.

4. Krok

Gdy osiągniesz pożądaną temperaturę, dodaj kupiony w sklepie jogurt roślinny, który zawiera bakterie probiotyczne. Dobrze wymieszaj.

5. Krok

W razie potrzeby dodać syrop z agawy, choć nie jest to konieczne, ponieważ bakterie probiotyczne rozkładają sacharozę. Ten krok jest niezwykle ważny, jeśli chcesz uzyskać słodszy, deserowy jogurt.

6. Krok

Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, aby umożliwić bakteriom działanie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy