Źródło: zKruger via Getty Images
Przepis na ziemniaki Dauphine
Przepis na ziemniaki Dauphine jest jednym z moich osobistych faworytów i absolutną koniecznością na niedzielny obiad. Przygotowywałam ten przepis wiele razy dla mojej rodziny i przyjaciół i za każdym razem był to strzał w dziesiątkę. Ziemniaki Dauphine są nie tylko niesamowicie pyszne, ale także oszałamiające wizualnie i dodają elegancji każdemu talerzowi.
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 250 g woda
- 60 g masło
- 150 g Mąka
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na ziemniaki dauphine, najpierw ugotuj ziemniaki ze skórką w garnku z wrzącą wodą, aż będą miękkie. Zwykle zajmuje to od 20 do 30 minut. Moim zaleceniem jest wbicie noża w jeden z ziemniaków - jeśli łatwo przejdzie, są gotowe.
Odlej wodę i pozwól ziemniakom ostygnąć. Następnie obierz ziemniaki i umieść je w misce.
Zetrzyj ziemniaki na drobne puree. Upewnij się, że nie pozostały żadne duże kawałki, ponieważ mogą one wpłynąć na końcowy rezultat.
W innym garnku podgrzej wodę i masło, aż masło się rozpuści. Następnie dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką, aż ciasto utworzy kulę i będzie odchodzić od garnka. Nazywa się to ciastem parzonym.
Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, energicznie mieszając za każdym razem, aż jajko całkowicie połączy się z ciastem.
Umieść tłuczone ziemniaki na dnie garnka i dokładnie wymieszaj z ciastem parzonym. Doprawić masę solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Podczas podgrzewania oleju na patelni, za pomocą dwóch łyżek uformuj małe kluski z mieszanki ziemniaków i brandy.
Gdy olej będzie gorący, smażyć pierogi na głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Odsącz je na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju. Podawaj pyszne ziemniaki Dauphine jako dodatek do dania głównego z mięsem lub sosem.