Źródło: Pixabay : kalhh
Przepis na wegańskie klopsiki z kaszą bulgur
Ten przepis na wegańskie klopsiki jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko dlatego, że jest niesamowicie smaczny i zawsze zachwyca wszystkich moich kochających mięso przyjaciół, ale także dlatego, że jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Składniki są łatwe do opanowania i prawdopodobnie większość z nich i tak masz w domu. Nie zniechęcaj się faktem, że jest całkowicie wegańska - jest naprawdę pełna smaku i bardzo sycąca!
Składniki
- 200 g bulgur
- 400 ml bulion warzywny
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 2 Łyżka sos sojowy
- 2 Łyżka przecier pomidorowy
- 1 Konfederacja świeża pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- 2 Łyżka bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na wegańskie klopsiki, najpierw wymieszaj bulgur z bulionem warzywnym i pozostaw do namoczenia na ok. 10 minut, aż bulgur wchłonie płyn.
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, aż staną się przezroczyste. Jest to ważne, ponieważ pieczony smak cebuli i czosnku intensyfikuje smak klopsików.
Umieść napęczniały bulgur, podsmażoną cebulę i czosnek, sos sojowy, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz w dużej misce i dobrze wymieszaj.
Mokrymi dłońmi uformuj z masy małe kulki i obtocz je w bułce tartej. Jest to sztuczka, której nauczyłam się, aby zapobiec przyklejaniu się kulek do rąk.
Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni i usmaż wegańskie klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Podawać z ulubioną sałatką lub makaronem. Smacznego!