Przepis na świeżą kiełbasę chorizo po meksykańsku
Ten prosty przepis uczy, jak przygotować najlepszą domową świeżą kiełbasę Chorizo w stylu meksykańskim. Nie przegap tego!
Składniki
- 21⁄4 kg łopatka wieprzowa
- 5 Papryka guajillo
- 4 Papryka ancho
- 250 ml Biały ocet
- 15 ml Pasta achiote lub annato
- 6 goździki czosnek
- 1 liść laurowy
- 10 ml pieprz czarny mielony
- 15 ml kminek
- 15 ml Meksykańskie oregano
- 2 ml Nasiona kolendry
- 1 łyżeczka suszony tymianek
- 5 goździki
- 4 Jagody ziela angielskiego
- 45 ml Papryki
- 30 ml sól
- Osłonki do kiełbas
Najnowsze ulotki
Procedura
Usuń łodygi i nasiona z papryki. Umieść paprykę w misce i namocz ją w gorącej wodzie przez 30 minut.
Źródło: YouTube
Po 30 minutach wylać wodę z moczenia. Połącz namoczoną paprykę, ocet, achiote i czosnek w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Zmiel pozostałe zioła i przyprawy. Połącz je ze sobą.
Źródło: YouTube
Pokrój wieprzowinę na kawałki, które zmieszczą się w młynku. Schłodzić kawałki wieprzowiny w zamrażarce, aż będą prawie zamrożone.
Źródło: YouTube
Zmiel schłodzone kawałki wieprzowiny na grubej tarce (8 mm). Do zmielonej wieprzowiny dodać mieszankę przypraw i zmiksowane chili. Wszystko dokładnie wymieszać.
Źródło: YouTube
Umieścić mieszaninę w zamrażarce na 30 minut. Następnie ponownie zmielić mieszaninę za pomocą drobnej tarczy (około 4,5 mm). Umieścić mieszaninę w przykrytym pojemniku i odstawić do lodówki na 12-24 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków.
Źródło: YouTube
Przełóż mieszaninę do pojemników do zamrażania. Można ją zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. W razie potrzeby można również nadziać mieszankę w osłonki.
Źródło: YouTube
Upiecz lub zgrilluj Chorizos i podawaj. Smacznego!
Źródło: YouTube