REKLAMA

Przepis na śliwowicę

Śliwowica to tradycyjny polski trunek alkohowy onym smaku i aromacie śliwek.by uzyskać jej intensywność, wymaga długiego procesu fermentacji. Warto wiedzieć, że przygotowanieliwowicy jest procesem wymagającym cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 5 kg dojrzałych śliwek Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 4 litry wody Dodano do
  • 1 łyżeczka drożdży winiarskich Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozpocznij od mycie śliwek. Usuń wszelkie zepsute lub nadgnite owoce.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

3. Krok

Dodaj do gorącej wody wanilię, skórkę cytryny i goździki.

4. Krok

Włóż do garnka śliwki.

5. Krok

Przykryj garnki czystą ściereczką i pozostaw na 5-6 dni, mieszając zawartość codziennie

6. Krok

Po upływie tego czasu odcedź śliwki, pozostawiając jeden płyn.

7. Krok

Dokładnie wymieszaj.

8. Krok

Przelej otrzymany płyn do dębowego beczułki lub dużego słoja i pozostaw na kolejne 2 dni.

9. Krok

Po tym czasie śliwowica jest gotowa. Możesz ją przelać do butelek które szczelnie zamkniesz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy