REKLAMA

Przepis na śliwowicę

Śliwowica to tradycyjny polski trunek alkohowy onym smaku i aromacie śliwek.by uzyskać jej intensywność, wymaga długiego procesu fermentacji. Warto wiedzieć, że przygotowanieliwowicy jest procesem wymagającym cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 5 kg dojrzałych śliwek Dodano do
  • 1 kg cukru Dodano do
  • 4 litry wody Dodano do
  • 1 łyżeczka drożdży winiarskich Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozpocznij od mycie śliwek. Usuń wszelkie zepsute lub nadgnite owoce.

2. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

3. Krok

Dodaj do gorącej wody wanilię, skórkę cytryny i goździki.

4. Krok

Włóż do garnka śliwki.

5. Krok

Przykryj garnki czystą ściereczką i pozostaw na 5-6 dni, mieszając zawartość codziennie

6. Krok

Po upływie tego czasu odcedź śliwki, pozostawiając jeden płyn.

7. Krok

Dokładnie wymieszaj.

8. Krok

Przelej otrzymany płyn do dębowego beczułki lub dużego słoja i pozostaw na kolejne 2 dni.

9. Krok

Po tym czasie śliwowica jest gotowa. Możesz ją przelać do butelek które szczelnie zamkniesz.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy