Źródło: Carola Schubbel for Adobe Stock
Przepis na roladki z ciasta lodowego
Ten przepis na roladki z ciasta lodowego jest tak prosty, a jednocześnie tak niesamowicie pyszny, że uwielbiam je robić raz za razem. Chrupiące bułeczki są hitem na każdym przyjęciu i są szybkie do zrobienia przy odrobinie wprawy. Roladki lodowe mogą być nadziewane według uznania lub oblane i udekorowane polewą czekoladową, a także nadają się jako rożki do lodów.
Składniki
- 2 jajka
- 200 g cukier
- 200 g Mąka
- 200 ml mleko
- 1 Szczypta sól
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować lody, ubij jajka w dużej misce na pianę. Z doświadczenia zalecam ubijanie jajek przez co najmniej 2-3 minuty, aby uzyskać wystarczającą objętość.
Dodaj cukier i szczyptę soli i kontynuuj ubijanie masy, aż stanie się lekka i kremowa.
Przesiej mąkę i wymieszaj z masą jajeczno-cukrową na przemian z mlekiem. Zalecam dodawać mąkę i mleko po trochu na raz i dobrze wymieszać, aby uniknąć grudek.
Pozostaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ nadaje ciastu idealną konsystencję.
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni lub głębokim garnku. Sprawdź temperaturę, wlewając kleks ciasta do oleju. Jeśli natychmiast się podniesie, olej jest wystarczająco gorący.
Zanurz foremkę do lodów w oleju, aby ją rozgrzać, a następnie zanurz ją w cieście. Gorące żelazko sprawia, że ciasto natychmiast rośnie i nadaje mu charakterystyczny kształt.
Smażyć bułki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je łatwo odwrócić szczypcami.
Gotowe rolady lodowe odsączyć na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.