Przepis na polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka są delikatnym, lekkim i szybkim daniem. Idealne na każdą okazję, zarówno na codzienny obiad, jak i na większe spotkanie czy uroczystość. Można je podawać na wiele sposobów, np. z ryżem, na ciepło z dowolnymi dodatkami lub na zimno jako przekąska.
Składniki
- 4 polędwiczki z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 Łyżka masla
- pół szklanki białego wina
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 Łyżka natki pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Polędwiczki z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Wyjmujemy polędwiczki z patelni i odstawiamy na bok.
Na tej samej patelni, na której smażyły się polędwiczki, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli.
Dodajemy masło, wino oraz estragon. Mieszamy.
Gdy sos zacznie gęstnieć, wrzucamy na patelnię polędwiczki i dusimy 10 minut.
Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.