REKLAMA

Przepis na polędwiczki z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka są delikatnym, lekkim i szybkim daniem. Idealne na każdą okazję, zarówno na codzienny obiad, jak i na większe spotkanie czy uroczystość. Można je podawać na wiele sposobów, np. z ryżem, na ciepło z dowolnymi dodatkami lub na zimno jako przekąska.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 polędwiczki z kurczaka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • pół szklanki białego wina Dodano do
  • 1 łyżeczka estragonu Dodano do
  • 1 Łyżka natki pietruszki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Polędwiczki z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczki i smażymy na złoty kolor z obu stron.

3. Krok

Wyjmujemy polędwiczki z patelni i odstawiamy na bok.

4. Krok

Na tej samej patelni, na której smażyły się polędwiczki, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli.

5. Krok

Dodajemy masło, wino oraz estragon. Mieszamy.

6. Krok

Gdy sos zacznie gęstnieć, wrzucamy na patelnię polędwiczki i dusimy 10 minut.

7. Krok

Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

8. Krok

Podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy