Źródło: FB: Retro sütik és ételek
Przepis na placki ziemniaczane
Smaczne placki ziemniaczane, które są idealne na obiad lub kolację.
Składniki
- 500 g ziemniak
- 400 g Mąka pszenna
- 20 g świeże drożdże
- 1 łyżeczka Sól
- 1 szczypta cukier
- 1⁄2 dl mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Możemy przygotować ciasto, mieszając mąkę, drożdże, sól i cukier, a następnie dodając ciepłe mleko i ugotowane, puree ziemniaki.
Po długim wyrabianiu, pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Podziel dość dużą kupkę ciasta na części wielkości dłoni, potem uformuj z każdej z nich kulkę i pozwól jej odpocząć przez kolejne 15 minut.
Podgrzewamy olej w rondlu, a następnie smażymy kuleczki ciasta w oleju o temperaturze około 180 stopni, na obu stronach, do zyskania złotego koloru. Najpierw smażymy górną część, a potem je przewracamy.
Pokrywamy gorące lángosy ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju. Podawaj według uznania z olejem czosnkowym, śmietaną, serem lub różnymi dodatkami.