REKLAMA

Źródło: Natalia Fedorova from Getty Images

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem

Każde Święta Bożego Narodzenia nie są kompletne bez zapachu świeżo pieczonych pierniczków. Pierniczki są kruche, pachnące i pełne świątecznych przypraw. Można je ozdobić lukrem lub polukrować czekoladą. To idealna rzecz na grudniowe popołudnie przy filiżance gorącej herbaty.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 350 g mąki pszennej Dodano do
  • 125 g masla Dodano do
  • 1 ks jajko Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
  • 150 g miodu Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do pierników. Wszystko mieszamy.

2. Krok

Na środku miski robimy dołek, do którego dodajemy miód, jajko i masło. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Z mojego doświadczenia wynika, że ciasto jest łatwiejsze do zagniecenia jeśli masło jest miękkie, więc warto wyjąć je z lodówki trochę wcześniej.

3. Krok

Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

4. Krok

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wykrawamy dowolne kształty. Jest to moment, w którym mogą pomóc Wam dzieci – moje zawsze uwielbiały to robić.

5. Krok

Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 12-15 minut. Pierniczki powinny być lekko zarumienione, ale nie za mocno, żeby nie wyszły suche.

6. Krok

Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową, ale równie dobrze smakują bez dodatków.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy