REKLAMA

Przepis na masę budyniową

Masa budyniowa to kremowe nadzienie, idealne do tortów, ciastek, pączków lub jako samodzielny deser. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 litry mléka Dodano do
  • 240 g cukru Dodano do
  • 2 laski wanilii Dodano do
  • 8 żółtek Dodano do
  • 200 g mąki Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i ziarenka z lasek wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

2. Krok

W dużym misce wymieszaj żółtka, mąkę i szczyptę soli. Dodaj trochę gorącego mleka i wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.

3. Krok

Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, powoli wlej mieszaninę z żółtkami, cały czas mieszając.

4. Krok

Gotuj na małym ogniu, mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu, gotuj jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając.

5. Krok

Przełóż masę do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia. Przykryj powierzchnię plastikową folią, aby uniknąć powstania skorupki. Przed użyciem ubij masę mikserem, aby była gładka i puszysta.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy