REKLAMA

Przepis na masę budyniową

Masa budyniowa to kremowe nadzienie, idealne do tortów, ciastek, pączków lub jako samodzielny deser. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 litry mléka Dodano do
  • 240 g cukru Dodano do
  • 2 laski wanilii Dodano do
  • 8 żółtek Dodano do
  • 200 g mąki Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wlej mleko do garnka, dodaj cukier i ziarenka z lasek wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

2. Krok

W dużym misce wymieszaj żółtka, mąkę i szczyptę soli. Dodaj trochę gorącego mleka i wymieszaj, aby uzyskać gładką konsystencję.

3. Krok

Gdy mleko z cukrem zacznie wrzeć, powoli wlej mieszaninę z żółtkami, cały czas mieszając.

4. Krok

Gotuj na małym ogniu, mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu, gotuj jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając.

5. Krok

Przełóż masę do innego naczynia i odstaw do ostygnięcia. Przykryj powierzchnię plastikową folią, aby uniknąć powstania skorupki. Przed użyciem ubij masę mikserem, aby była gładka i puszysta.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy