REKLAMA
Źródło: Pixabay: PublicDomainPictures
Przepis na lukier do piernika
Ten tradycyjny przepis na lukier do piernika dodaje końcowemu, błyszczącemu wyglądowi świątecznego piernika. Jego przygotowanie jest proste, a smak cudownie słodki, doskonale komplementuje przyprawione pierniki.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 db białka jaj
- 200 g cukier puder
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
Białko jajka wkładamy do czystej, beztłuszczowej miski i ubijamy na sztywną pianę.
2. Krok
Stopniowo dodajemy cukier puder, nadal ubijając białko, aby dobrze się wkomponowało.
3. Krok
Na końcu dodajemy sok z cytryny.
4. Krok
Po użyciu lukru musisz go natychmiast zużyć, lub przechowywać w lodówce przykryty świeżym folpackiem, ponieważ szybko wysycha na powietrzu.
5. Krok
Do dekoracji pierników używajmy mniejszych rur dekoracyjnych lub napełnijmy lukier do rękawa cukierniczego i używajmy go.