Źródło: Freepik
Przepis na idealne ciasto drożdżowe
To pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. Jest idealne na śniadanie lub podwieczorek. Możesz je podać z konfiturami, masłem orzechowym lub po prostu same.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 75 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Starta skórka z cytryny (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeśli używasz suchych drożdży, rozpuszcz je w ciepłym mleku z niewielką ilością cukru. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je i wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą piankę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże (lub mieszaninę ze świeżymi drożdżami) oraz jajka, masło, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny (jeśli używasz). Wszystkie składniki dobrze połącz, aż powstanie gładkie ciasto.
Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj niewielką ilość mąki.
Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Możesz również umieścić misę z ciastem w lekko podgrzanym piekarniku.
Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je ugnieć, aby usunąć powietrze. Następnie podziel ciasto na porcje i formuj dowolne kształty, takie jak bułeczki, warkocze lub placek.
Umieść ukształtowane ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na kolejne 15-20 minut, aby ponownie podrosło.
W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Po drugim wyrośnięciu, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż stanie się złote i wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta metalowy patyczek - jeśli wyjdzie suchy, to ciasto jest gotowe.
Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na kratce do ostygnięcia.