REKLAMA

Źródło: Freepik

Przepis na idealne ciasto drożdżowe

To pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. Jest idealne na śniadanie lub podwieczorek. Możesz je podać z konfiturami, masłem orzechowym lub po prostu same.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 7 g suchych drożdży Dodano do
  • 250 ml ciepłego mleka Dodano do
  • 75 g cukru Dodano do
  • 75 g masła, w temperaturze pokojowej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Dodano do
  • Starta skórka z cytryny (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Jeśli używasz suchych drożdży, rozpuszcz je w ciepłym mleku z niewielką ilością cukru. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozkrusz je i wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą piankę.

2. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże (lub mieszaninę ze świeżymi drożdżami) oraz jajka, masło, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny (jeśli używasz). Wszystkie składniki dobrze połącz, aż powstanie gładkie ciasto.

3. Krok

Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj niewielką ilość mąki.

4. Krok

Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Możesz również umieścić misę z ciastem w lekko podgrzanym piekarniku.

5. Krok

Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie je ugnieć, aby usunąć powietrze. Następnie podziel ciasto na porcje i formuj dowolne kształty, takie jak bułeczki, warkocze lub placek.

6. Krok

Umieść ukształtowane ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na kolejne 15-20 minut, aby ponownie podrosło.

7. Krok

W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

8. Krok

Po drugim wyrośnięciu, wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż stanie się złote i wypieczone. Możesz sprawdzić gotowość, wbijając w środek ciasta metalowy patyczek - jeśli wyjdzie suchy, to ciasto jest gotowe.

9. Krok

Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na kratce do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy