Źródło: Milica Stanic via Getty Images
Przepis na "czarną kapustę" (jarmuż) z ziemniakami w mundurkach
Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie, które jest szczególnie dobre w zimnych porach roku dzięki swoim obfitym smakom. Czarna kapusta jest bardzo podobna do jarmużu. Uwielbiam połączenie ziemistego smaku czarnej kapusty i prostego dodatku w postaci ziemniaków w mundurkach. Jest pyszna, pożywna, zdrowa i przede wszystkim łatwa do przygotowania na rodzinny obiad.
Składniki
- 1 kg Kapusta czarna lub zielona
- 800 g ziemniaki
- 2 cebula
- 3 ząbek czosnku
- 3 Tablespoon oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby odtworzyć przepis na czarnuszkę lub jarmużZacznij od ziemniaków, ponieważ ich przygotowanie trwa najdłużej. Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj je w dużym garnku z osoloną wodą. Ważne jest, aby nie obierać ziemniaków, ponieważ stracą swój smak. Gotowanie trwa około 20-25 minut.
Podczas gdy ziemniaki się gotują, można przygotować czarną kapustę. Należy ją dokładnie umyć, zwłaszcza jeśli pochodzi bezpośrednio z ogrodu. Zalecam usunięcie łodygi i pokrojenie kapusty na duże kawałki.
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek.
Gdy cebula się zeszkli, dodać czarną kapustę. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, jeśli chcesz. Jeśli kapusta nie ułoży się równomiernie na patelni, poczekaj chwilę, aż się zwinie, a następnie możesz dodać resztę kapusty.
Gotuj kapustę na parze przez 15-20 minut. Obracaj ją od czasu do czasu, aby ugotowała się równomiernie.
Ziemniaki w mundurkach są gotowe, gdy można je łatwo przebić nożem. Odlej wodę i pozwól ziemniakom krótko odparować.
Podawać razem z czarną kapustą lub jarmużem i ziemniakami w mundurkach. Ciesz się tym obfitym daniem i jego prostym, ale pysznym smakiem. Cała rodzina będzie najedzona i zachwycona tą domową kuchnią.