Źródło: Pixabay
Prosty azjatycki makaron z łososiem i warzywami
Danie, które zaspokoi apetyt na owoce morza, Salmon Stir Fry Noodles to fuzja azjatyckich smaków i bogatego łososia. To łatwe w przygotowaniu danie jest zdrowe i aromatyczne, pełne warzyw, makaronu i słodko-pikantnego sosu.
Składniki
- 2 Filety z łososia
- 200 g Makaron jajeczny
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 3 ząbki mielonego czosnku
- 1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 Czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 filiżanka Groszku cukrowego
- 4 Posiekana dymka
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa Sosu ostrygowego
- 1 łyżka stołowa miodu
- Sól i czarny pieprz do smaku
- Garść nasion sezamu do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Dopraw filety z łososia solą i czarnym pieprzem, a następnie odłóż na bok.
Przygotuj makaron jajeczny zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź go i odłóż na bok.
Smażyć łososia na patelni z 1 łyżką oleju roślinnego na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie ugotowany i złocisty. Przełożyć na talerz i rozdrobnić mięso łososia widelcem.
Na tej samej patelni dodaj pozostałą łyżkę oleju i podsmaż czosnek, aż stanie się aromatyczny.
Dodaj marchewkę, paprykę i groszek, smaż przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną.
Dodaj na patelnię ugotowany makaron, łososia, zieloną cebulkę, sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Wszystko razem wymieszać i gotować przez kolejne 2-3 minuty.
Podawać makaron z łososiem na gorąco, udekorowany ziarnami sezamu.