Źródło: MolnarSzabolcsErdely for Pixabay
Proste, szybkie kulki jabłkowe przygotowane w 30 minut
Ten przepis na słodkie kulki jabłkowe powstał z kaprysu wiele lat temu, kiedy nie wiedziałam, co zrobić z resztkami jabłek. Są hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych i stanowią świetną przekąskę, deser lub słodki poczęstunek do popołudniowej kawy. Przygotowanie jest dość proste, ale smak jest niezaprzeczalnie pyszny.
Składniki
- 3 duży jabłko
- 150 g cukier
- 1 Łyżeczka Cynamon
- 220 g Mąka
- 1 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 60 ml mleko
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na kulki jabłkowe, najpierw obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w drobną kostkę. Podczas moich licznych prób odkryłem, że mniejsze kostki są lepiej rozprowadzane w cieście, a tym samym dają lepszy efekt końcowy.
Dokładnie wymieszaj kostki jabłka, cukier i cynamon i odstaw mieszaninę na około 15 minut. Jabłka powinny puścić sok.
W dużej misce dobrze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Powinno powstać gęste, lepkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej mleka.
Teraz dodaj jabłka do ciasta. Dobrze je wymieszaj, aby wszystkie kawałki jabłek były pokryte ciastem.
Teraz nadchodzi trudniejsza część. Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub w garnku. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, można wrzucić niewielką porcję ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy.
Za pomocą dwóch łyżek uformuj z ciasta małe kulki i ostrożnie umieść je w gorącym oleju. Smażyć kulki, aż będą złotobrązowe. Podczas smażenia często je obracam, aby zapewnić równomierny kolor.
Gotowe kulki jabłkowe wyjmij z oleju łyżką cedzakową i odsącz na papierze kuchennym. Jeszcze gorące kulki posyp cukrem pudrem. Baw się dobrze podczas pieczenia!