REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/gkgkDWxUKV_RVPg8SOFq/a7eb0a22d94b5c2bbac8d645380e26.jpeg)
Proste serniczki
Możliwe, że znacie morawskie ciasta. Są naprawdę smaczne, ale dość czasochłonne do przygotowania i jednocześnie kaloryczne. Jeżeli masz na nie ochotę i chcesz je szybko, łatwo i zdrowo przygotować, ale nadal bardzo smaczne, oto przepis.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Koszyk
- 1 szt jajko
- 125 g twaróg drobny
- 200 g Gładka mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 pakiety cukier waniliowy
Farsz
- 150 g grudkowaty twarożek
- 25 g twaróg drobny
- 1⁄2 pakiety cukier waniliowy
- Wiśniowy dżem
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Składniki na ciasto mieszamy ręcznie. Rozwałkujemy powstałe ciasto na oprószonej mąką desce, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okręgi (ja użyłam szklanki o pojemności 0,7dl, wyszło mi 12 okręgów). Okręgi wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Krok
Na blasze mieszamy twarożek i słodzimy. Łyżeczką nakładamy nadzienie na przygotowane ciasto. Na wierzch każdego ciasteczka dajemy łyżeczkę dżemu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.