Proste ciasto z truskawkami
Fantastyczne ciastko z delikatnym, lekkim ciastem, pełne soczystych dojrzałych truskawek 😍 Niesamowicie smaczne ciasto owocowe, które nie może nam zabraknąć w sezonie truskawek.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka półgruba
- 4 szt jajka
- 250 g Cukier kryształowy
- 3 dl mleko
- 100 g masło
- 150 g Biały jogurt
- 2 pakiety cukier waniliowy
- 15 g proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka do kawy Sól
Ponadto
- świeży truskawki
- 4 łyżka stołowa cukier puder
- 4 łyżka stołowa bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotujemy wszystko, czego potrzebujemy... W jednej misce umieszczamy żółtka, a w drugiej białka. Do żółtek dodajemy oba cukry i sól, z białek następnie ubijamy pianę. Mąkę już wcześniej mieszamy z proszkiem do pieczenia, a masło pozostawiamy, aby się rozpuściło.
Żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól ubijamy na pianę. Dodajemy jogurt i również dobrze ubijamy. Na koniec na przemian dodajemy masło, mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymamy ładne, gładkie ciasto, do którego delikatnie wmieszamy pianę z białek.
Oprócz truskawek, będziemy potrzebować trochę cukru pudru i kilka łyżek bułki tartej, aby truskawki całkowicie nie zamoczyły ciasta.
Blachę smarujemy olejem, posypujemy odrobiną mąki i równomiernie rozsmarowujemy na niej 3/4 ciasta. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim wszystkie truskawki. Truskawki posypujemy kilkoma łyżkami cukru pudru, a na końcu nałożymy pozostałe ciasto góra-dół. Ciasto pieczemy w wcześniej nagrzanym piekarniku przy 190 °C przez około 40 minut. Na pewno warto zrobić test igłą.
Możesz posypać schłodzone ciastko cukrem pudrem :-) Ciastko jest naprawdę niesamowite w smaku, ciasto jest delikatne i lekkie. Truskawki są aromatyczne, słodkie i pięknie soczyste🥰👌
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube.