REKLAMA

Źródło: FB: Przepisy Kulinarne Babuni

Prawdziwy mazurek tradycyjny

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 1 ks białko Dodano do

Dodatkowo:

  • 500 g kajmaku (masy krówkowej) Dodano do
  • 12 kubek konfitury morelowej Dodano do
  • 12 Okulary obranych migdałów Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.

2. Krok

Umieść w natłuszczonej formie, posmaruj wierzch białkiem jajka i piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut.

3. Krok

Po ostygnięciu posmarować ciasto kajmakiem, pozostawiając luźne brzegi, około 2 cm.

4. Krok

Na środku warstwy kajmaku rozsmaruj szeroki pas dżemu i udekoruj marcepan migdałami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy