REKLAMA

Źródło: stockfotocz from Getty Images

Prawdziwe włoskie risotto z grzybami

Lubię przygotowywać to autentyczne włoskie risotto podczas tygodnia pracy, ponieważ jest bardzo proste i szybkie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 250 gramy Grzyby Dodano do
  • 4 kubki Ryż arborio Dodano do
  • 1 Puchar białe wino Dodano do
  • 112 litry Bulion grzybowy lub warzywny Dodano do
  • 50 gramy Masło Dodano do
  • 100 gramy Tarty parmezan Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż staną się szkliste. Doświadczenie pokazało mi, że dla smaku ważne jest, aby dodać czosnek i cebulę na patelnię w tym samym czasie.

2. Krok

Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż je z solą i pieprzem, aż zaczną wypuszczać wodę.

3. Krok

Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty na patelni, aby go podgrzać i pozwolić ryżowi przejąć smaki z patelni.

4. Krok

Dodaj kieliszek wina i poczekaj, aż wyparuje.

5. Krok

Stopniowo dodawać bulion, dobrze mieszając i dodając kolejną chochlę, aż poprzedni zostanie wchłonięty.

6. Krok

Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż będzie prawie gotowy, dodaj masło i parmezan i dobrze wymieszaj.

7. Krok

Odstawić risotto na 2 minuty przed podaniem, oczywiście nie może ostygnąć - podawać jeszcze gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy