Źródło: stockfotocz from Getty Images
Prawdziwe włoskie risotto z grzybami
Lubię przygotowywać to autentyczne włoskie risotto podczas tygodnia pracy, ponieważ jest bardzo proste i szybkie.
Składniki
- 1 kawałek The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 250 gramy Grzyby
- 4 kubki Ryż arborio
- 1 Puchar białe wino
- 11⁄2 litry Bulion grzybowy lub warzywny
- 50 gramy Masło
- 100 gramy Tarty parmezan
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, aż staną się szkliste. Doświadczenie pokazało mi, że dla smaku ważne jest, aby dodać czosnek i cebulę na patelnię w tym samym czasie.
Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż je z solą i pieprzem, aż zaczną wypuszczać wodę.
Dodaj ryż i smaż przez 2 minuty na patelni, aby go podgrzać i pozwolić ryżowi przejąć smaki z patelni.
Dodaj kieliszek wina i poczekaj, aż wyparuje.
Stopniowo dodawać bulion, dobrze mieszając i dodając kolejną chochlę, aż poprzedni zostanie wchłonięty.
Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, a ryż będzie prawie gotowy, dodaj masło i parmezan i dobrze wymieszaj.
Odstawić risotto na 2 minuty przed podaniem, oczywiście nie może ostygnąć - podawać jeszcze gorące.