Źródło: Pixabay : Einladung_zum_Essen
Poncz jabłkowy zimą Gorący napój
Dla mnie ten poncz jabłkowy to prawdziwa uczta, która osładza chłodne jesienne i zimowe miesiące. Przygotowywałam ten przepis wiele razy w ciągu ostatnich kilku lat i stał się on prawdziwym rodzinnym ulubieńcem. Smak soczystych jabłek w połączeniu z aromatem cynamonu i ciepłem ponczu jest niezrównany.
Składniki
- 1 l Całkowicie naturalny sok jabłkowy
- 2 laski cynamonu
- 5 goździki
- 1 Organiczna pomarańcza
- 1 cytryna
- 4 Łyżka cukier brązowy
- 125 ml Amaretto (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować poncz jabłkowy, wlej sok jabłkowy do dużego rondla. Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze dobrym pomysłem jest użycie dużego garnka, ponieważ składniki mogą się pienić podczas podgrzewania.
Podczas gdy sok powoli rozgrzewa się na średnim ogniu, można opłukać pomarańczę i cytrynę pod zimną wodą i pokroić w plasterki. Jeśli owoce są organiczne, bez wahania można ugotować z nimi skórkę.
Dodaj laski cynamonu, goździki, cytrynę, pomarańczę i brązowy cukier do soku jabłkowego. Uwielbiam patrzeć, jak cukier rozpuszcza się w soku - nadaje ponczowi cudowną słodycz i wspaniały smak.
Pozostawić poncz na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Ważne jest, aby utrzymywać niskie ciepło i pozwolić ponczowi gotować się na wolnym ogniu, aby umożliwić optymalne rozwinięcie się smaków.
Po upływie czasu przygotowania, zdejmij patelnię z ognia i dodaj amaretto. Ten krok jest opcjonalny i można go pominąć, jeśli poncz ma pozostać bezalkoholowy. Pozostaw poncz do zaparzenia na kolejne 10 minut, aby amaretto mogło uwolnić swój smak.
Przed podaniem polecam przelać poncz jabłkowy przez sitko, aby usunąć przyprawy i owoce. Wlać ciepły do szklanek i podawać jako zimowy napój.