REKLAMA

Źródło: Pixabay: RitaE

Pomarańczowa kaczka

Świeży, owocowy smak pomarańczy harmonijnie łączy się z bogatym, soczystym smakiem mięsa kaczki, tworząc naprawdę wyjątkowe danie na świąteczny stół. Do przygotowania tego pysznego dania, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi zarówno mięsne, jak i owocowe połączenia smakowe, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 db kaczka Dodano do
  • 2 Box Kawałki pomarańczy w puszce Dodano do
  • 4 db świeże pomarańcze Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • olej Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Kaczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Pozwoli to później na równomierne przyrumienienie.

2. Krok

Doprawić wnętrze solą i pieprzem i nadziać kawałkami pomarańczy w puszce. Można je również zaszyć, aby zapobiec wysychaniu mięsa podczas gotowania.

3. Krok

Umieść kaczkę na blasze do pieczenia i posmaruj olejem. Ważne jest, aby patelnia była wystarczająco głęboka, aby umożliwić wytopienie tłuszczu z kaczki.

4. Krok

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewać własnym tłuszczem.

5. Krok

Gdy mięso będzie prawie gotowe, posmaruj je połową łyżki miodu, aby nadać mu ładną błyszczącą brązową skórkę.

6. Krok

Przed wyjęciem z piekarnika wyciśnij na wierzch świeży sok z pomarańczy i posmaruj pozostałym miodem. Dzięki temu kaczka będzie naprawdę aromatyczna i pyszna.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy