Źródło: Pixabay: RitaE
Pomarańczowa kaczka
Świeży, owocowy smak pomarańczy harmonijnie łączy się z bogatym, soczystym smakiem mięsa kaczki, tworząc naprawdę wyjątkowe danie na świąteczny stół. Do przygotowania tego pysznego dania, które przypadnie do gustu każdemu, kto lubi zarówno mięsne, jak i owocowe połączenia smakowe, nie są wymagane żadne specjalne umiejętności.
Składniki
- 1 db kaczka
- 2 Box Kawałki pomarańczy w puszce
- 4 db świeże pomarańcze
- sól, pieprz
- 1 łyżka stołowa Miód
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Kaczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Pozwoli to później na równomierne przyrumienienie.
Doprawić wnętrze solą i pieprzem i nadziać kawałkami pomarańczy w puszce. Można je również zaszyć, aby zapobiec wysychaniu mięsa podczas gotowania.
Umieść kaczkę na blasze do pieczenia i posmaruj olejem. Ważne jest, aby patelnia była wystarczająco głęboka, aby umożliwić wytopienie tłuszczu z kaczki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu podlewać własnym tłuszczem.
Gdy mięso będzie prawie gotowe, posmaruj je połową łyżki miodu, aby nadać mu ładną błyszczącą brązową skórkę.
Przed wyjęciem z piekarnika wyciśnij na wierzch świeży sok z pomarańczy i posmaruj pozostałym miodem. Dzięki temu kaczka będzie naprawdę aromatyczna i pyszna.