Źródło: lulia Cozlenco from Getty Images
Polewa czekoladowa do cukierków
Chciałabym podzielić się z wami przepisem na polewę czekoladową, którą wypróbowałam nie tylko na Boże Narodzenie, ale także przy innych okazjach, takich jak urodziny i uroczystości rodzinne. Przepis ten jest bardzo łatwy i skuteczny, a powstały lukier ma bardzo bogaty czekoladowy smak.
Składniki
- 200 g Gotowanie czekoladek
- 50 g Masło
- 3 Łyżki Kremy
- 1 Łyżka Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Zalecam użycie dobrej jakości czekolady do gotowania, aby nadać lukrowi smak i chrupkość.
Połam czekoladę do gotowania na mniejsze kawałki i umieść w odpowiednim pojemniku. Ja wybrałam mniejszy rondel, który idealnie nadaje się do stopniowego rozpuszczania czekolady.
Dodaj masło, śmietanę i miód do czekolady.
Powoli podgrzej składniki na małym ogniu i dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury, aby czekolada się nie przypaliła.
Gdy polewa będzie gładka i pozbawiona grudek, zdejmij rondel z ognia. Pozostaw lukier na chwilę do ostygnięcia przed nałożeniem go na cukierki.
Jeśli polewa okaże się zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietany. Z drugiej strony, jeśli chcesz uzyskać gęstszy lukier, dodaj odrobinę masła.