REKLAMA

Źródło: lulia Cozlenco from Getty Images

Polewa czekoladowa do cukierków

Chciałabym podzielić się z wami przepisem na polewę czekoladową, którą wypróbowałam nie tylko na Boże Narodzenie, ale także przy innych okazjach, takich jak urodziny i uroczystości rodzinne. Przepis ten jest bardzo łatwy i skuteczny, a powstały lukier ma bardzo bogaty czekoladowy smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 200 g Gotowanie czekoladek Dodano do
  • 50 g Masło Dodano do
  • 3 Łyżki Kremy Dodano do
  • 1 Łyżka Miód Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Zalecam użycie dobrej jakości czekolady do gotowania, aby nadać lukrowi smak i chrupkość.

2. Krok

Połam czekoladę do gotowania na mniejsze kawałki i umieść w odpowiednim pojemniku. Ja wybrałam mniejszy rondel, który idealnie nadaje się do stopniowego rozpuszczania czekolady.

3. Krok

Dodaj masło, śmietanę i miód do czekolady.

4. Krok

Powoli podgrzej składniki na małym ogniu i dokładnie wymieszaj. Ważne jest, aby nie zwiększać temperatury, aby czekolada się nie przypaliła.

5. Krok

Gdy polewa będzie gładka i pozbawiona grudek, zdejmij rondel z ognia. Pozostaw lukier na chwilę do ostygnięcia przed nałożeniem go na cukierki.

6. Krok

Jeśli polewa okaże się zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietany. Z drugiej strony, jeśli chcesz uzyskać gęstszy lukier, dodaj odrobinę masła.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy