REKLAMA

Źródło: Mizina by Getty Images

Polenta kukurydziana

Przepis na kukurydzianą polentę, która jest popularnym daniem mającym swoją tradycję głównie na północy kraju. Polenta jest uważana za bardzo wszechstronny dodatek, który można spożywać nie tylko z mięsem i rybami, ale także jako samodzielne danie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 litr wody Dodano do
  • 1 Puchar Polenta kukurydziana Dodano do
  • 50 g Masło Dodano do
  • 50 g Parmezan Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Doprowadź wodę i sól do wrzenia. Następnie powoli dodawaj polentę kukurydzianą do wrzącej wody, stale mieszając.

2. Krok

Gotuj polentę na małym ogniu przez około 20 minut. Cały czas mieszaj, aby nie przywarła do dna.

3. Krok

Gdy polenta będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i dodaj masło oraz parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać.

4. Krok

Jeśli chcesz zjeść polentę jako dodatek, podawaj ją natychmiast. Jeśli chcesz zjeść ją jako samodzielne danie, pozwól jej zastygnąć, a następnie podawaj pokrojoną na kawałki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy