Źródło: Mizina by Getty Images
Polenta kukurydziana
Przepis na kukurydzianą polentę, która jest popularnym daniem mającym swoją tradycję głównie na północy kraju. Polenta jest uważana za bardzo wszechstronny dodatek, który można spożywać nie tylko z mięsem i rybami, ale także jako samodzielne danie.
Składniki
- 1 litr wody
- 1 Puchar Polenta kukurydziana
- 50 g Masło
- 50 g Parmezan
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Doprowadź wodę i sól do wrzenia. Następnie powoli dodawaj polentę kukurydzianą do wrzącej wody, stale mieszając.
Gotuj polentę na małym ogniu przez około 20 minut. Cały czas mieszaj, aby nie przywarła do dna.
Gdy polenta będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i dodaj masło oraz parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać.
Jeśli chcesz zjeść polentę jako dodatek, podawaj ją natychmiast. Jeśli chcesz zjeść ją jako samodzielne danie, pozwól jej zastygnąć, a następnie podawaj pokrojoną na kawałki.