REKLAMA

Źródło: foodandwinephotography from Getty Images Signature

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

To przepis na pyszne i delikatne polędwiczki wieprzowe podane w bogatym, aromatycznym sosie musztardowym. Idealny na specjalne okazje lub romantyczną kolację we dwoje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Polędwiczki

  • 800 g polędwiczki wieprzowe Dodano do
  • 2 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do

Sos musztardowy

  • 200 ml Śmietana 30% Dodano do
  • 2 łyżki musztarda Dijon Dodano do
  • 1 Łyżka Mąka Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Polędwiczki oczyść z błonek, pokrój w plastry ok. 2 cm i lekko rozbij tłuczkiem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

2. Krok

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć polędwiczki i smaż na dużej mocy palnika 2-3 min. z każdej strony. Polędwiczki powinny być jeszcze różowe w środku.

3. Krok

Wyjmij mięso z patelni. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj musztardę Dijon, śmietanę i mąkę. Całość dobrze wymieszaj.

4. Krok

Gotuj sos na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.

5. Krok

Do sosu wrzuć polędwiczki i dusz na małym ogniu około 10 minut.

6. Krok

Gotowe polędwiczki podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy