Źródło: foodandwinephotography from Getty Images Signature
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
To przepis na pyszne i delikatne polędwiczki wieprzowe podane w bogatym, aromatycznym sosie musztardowym. Idealny na specjalne okazje lub romantyczną kolację we dwoje.
Składniki
Polędwiczki
- 800 g polędwiczki wieprzowe
- 2 ks cebula
- 2 zęby czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos musztardowy
- 200 ml Śmietana 30%
- 2 łyżki musztarda Dijon
- 1 Łyżka Mąka
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Polędwiczki oczyść z błonek, pokrój w plastry ok. 2 cm i lekko rozbij tłuczkiem. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć polędwiczki i smaż na dużej mocy palnika 2-3 min. z każdej strony. Polędwiczki powinny być jeszcze różowe w środku.
Wyjmij mięso z patelni. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek, po czym dodaj musztardę Dijon, śmietanę i mąkę. Całość dobrze wymieszaj.
Gotuj sos na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Do sosu wrzuć polędwiczki i dusz na małym ogniu około 10 minut.
Gotowe polędwiczki podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!