Źródło: Madalina Vasilica's Images from Canva
Placki twarogowe BLW
Placki twarogowe BLW to szybki i prosty przepis, który podbije serca nie tylko maluszków! Placki dzięki dodatkowi twarogu są bardziej sycące, a zarazem delikatne i miękkie - idealne dla dzieci uczących się samodzielnego jedzenia. Dla starszych dzieci lub dorosłych, można podać je na słodko z dodatkiem ulubionych owoców lub na słono z jogurtem.
Składniki
- 150 g białego twarogu sernikowego (dobrze rozgniecionego widelcem)
- 1 ks duże jajko
- 5 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
- 1 Łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Twaróg dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Jeżeli jest bardzo suchy, można dodać odrobinę mleka.
Do twarogu dodajemy jajko, mąkę i sól (jeżeli używamy). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, rozpłaszczając je na grubość ok. 1 cm.
Smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Placki podajemy na ciepło. Dla niemowląt można posypać je startym jabłkiem, dla starszych dzieci lub dorosłych podać z ulubionymi dodatkami.