REKLAMA

Źródło: Madalina Vasilica's Images from Canva

Placki twarogowe BLW

Placki twarogowe BLW to szybki i prosty przepis, który podbije serca nie tylko maluszków! Placki dzięki dodatkowi twarogu są bardziej sycące, a zarazem delikatne i miękkie - idealne dla dzieci uczących się samodzielnego jedzenia. Dla starszych dzieci lub dorosłych, można podać je na słodko z dodatkiem ulubionych owoców lub na słono z jogurtem.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 150 g białego twarogu sernikowego (dobrze rozgniecionego widelcem) Dodano do
  • 1 ks duże jajko Dodano do
  • 5 łyżki mąki (może być bezglutenowa) Dodano do
  • 1 Łyżka oleju rzepakowego Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Twaróg dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Jeżeli jest bardzo suchy, można dodać odrobinę mleka.

2. Krok

Do twarogu dodajemy jajko, mąkę i sól (jeżeli używamy). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, rozpłaszczając je na grubość ok. 1 cm.

4. Krok

Smażymy placki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

5. Krok

Placki podajemy na ciepło. Dla niemowląt można posypać je startym jabłkiem, dla starszych dzieci lub dorosłych podać z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy