REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Placek po Węgiersku - przepis oryginalny

Klasyczny, oryginalny przepis na placek po węgiersku.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Placek ziemniaczany:

  • 2 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • olej rzepakowy Dodano do
  • sól Dodano do

Gulasz:

  • 12 kg mięsa Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 150 g boczku parzonego Dodano do
  • 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej Dodano do
  • 1 goździk czosnku Dodano do
  • papryka ostra Dodano do
  • 2 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 ks marchew Dodano do
  • 1 ks czerwona papryka słodka Dodano do
  • 250 g pieczarek Dodano do
  • 112 Okulary wody Dodano do
  • 1 Łyżka mąki pszennej Dodano do
  • 1 Łyżka sosu sojowego Dodano do
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej rzepakowy do smażenia Dodano do

Dodatkowo:

  • natka pietruszki Dodano do
  • gęsta śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Obierz i posiekaj czosnek. Cebulę i boczek pokroić w kostkę.

2. Krok

Wieprzowinę pokroić w kostkę.

3. Krok

Doprawić solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i odrobiną ostrej papryki.

4. Krok

Obierz i posiekaj czerwoną paprykę i marchewkę.

5. Krok

Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, mięso i czosnek.

6. Krok

Obsmaż mięso ze wszystkich stron.

7. Krok

Dodaj pokrojone pieczarki do mięsa i smaż na średnim ogniu.

8. Krok

Następnie dodaj marchewkę, paprykę, przecier pomidorowy i sos sojowy.

9. Krok

Na koniec dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i wlej 300 ml wody.

10. Krok

Dusić wszystko na małym ogniu przez 60 minut.

11. Krok

Mąkę pszenną rozpuścić w 80 ml wody i dodać do mięsa.

12. Krok

Zetrzeć ziemniaki na tarce i odstawić na 10 minut.

13. Krok

Odcedzić je i dodać mąkę pszenną oraz drobno posiekaną cebulę.

14. Krok

Do masy dodać jajka i doprawić solą.

15. Krok

Rozgrzać patelnię i wlać 3 łyżki oleju.

16. Krok

Uformować z masy placki o grubości od 7 do 10 mm.

17. Krok

Smażyć je z obu stron.

18. Krok

Rozsmarować gulasz na naleśniku i złożyć go na pół.

19. Krok

Wierzch naleśnika polać śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy