Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Placek po Węgiersku - przepis oryginalny
Klasyczny, oryginalny przepis na placek po węgiersku.
Składniki
Placek ziemniaczany:
- 2 kg ziemniaków
- 1 ks cebula
- 2 ks jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy
- sól
Gulasz:
- 1⁄2 kg mięsa
- 1 ks cebula
- 150 g boczku parzonego
- 1 łyżkę papryki słodkiej mielonej
- 1 goździk czosnku
- papryka ostra
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ks marchew
- 1 ks czerwona papryka słodka
- 250 g pieczarek
- 11⁄2 Okulary wody
- 1 Łyżka mąki pszennej
- 1 Łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- gęsta śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz i posiekaj czosnek. Cebulę i boczek pokroić w kostkę.
Wieprzowinę pokroić w kostkę.
Doprawić solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i odrobiną ostrej papryki.
Obierz i posiekaj czerwoną paprykę i marchewkę.
Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę, mięso i czosnek.
Obsmaż mięso ze wszystkich stron.
Dodaj pokrojone pieczarki do mięsa i smaż na średnim ogniu.
Następnie dodaj marchewkę, paprykę, przecier pomidorowy i sos sojowy.
Na koniec dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i wlej 300 ml wody.
Dusić wszystko na małym ogniu przez 60 minut.
Mąkę pszenną rozpuścić w 80 ml wody i dodać do mięsa.
Zetrzeć ziemniaki na tarce i odstawić na 10 minut.
Odcedzić je i dodać mąkę pszenną oraz drobno posiekaną cebulę.
Do masy dodać jajka i doprawić solą.
Rozgrzać patelnię i wlać 3 łyżki oleju.
Uformować z masy placki o grubości od 7 do 10 mm.
Smażyć je z obu stron.
Rozsmarować gulasz na naleśniku i złożyć go na pół.
Wierzch naleśnika polać śmietaną.