REKLAMA

Źródło: Pixabay

Placek amerykański

Placek amerykański to smaczny, szybki i łatwy do przygotowania deser. Jest to rodzaj ciasta zwanego w USA 'pound cake', charakteryzujący się typowym, lekkim smakiem wanilii i cytryny. Idealny zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 250 g cukru Dodano do
  • 5 jajek Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodano do
  • 1 cytryna (skórka) Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2. Krok

W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.

3. Krok

Dodaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.

4. Krok

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiego ciasta.

5. Krok

Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej formy na keks i piecz w piekarniku przez około 60 minut, lub do momentu, gdy wbity patyk wyjdzie suchy.

6. Krok

Ostudź ciasto na kratce przed krojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy