REKLAMA

Źródło: Pexels

Pita

Puszysty grecki chlebek.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 12 łyżeczki sól Dodano do
  • 12 łyżeczki cukier kryształ Dodano do
  • 1 opakowanie suszonych drożdży Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, oliwę, jajka, wodę, sól, cukier i drożdże. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

2. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kul i rozwałkować na cienkie placki.

3. Krok

Pite ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.

4. Krok

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Bez pieczenia

162 przepisy

Słowacki

106 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy