REKLAMA
Źródło: Pexels
Pita
Puszysty grecki chlebek.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄2 łyżeczki cukier kryształ
- 1 opakowanie suszonych drożdży
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
W misce wymieszać mąkę, oliwę, jajka, wodę, sól, cukier i drożdże. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Krok
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kul i rozwałkować na cienkie placki.
3. Krok
Pite ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
4. Krok
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.