:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w8esiwi3KoQarXOuAiJI/3ffaa347039e86b3059a702d5a906d.png)
Źródło: Pixabay : Einladung_zum_Essen
Pikantna zapiekanka ziemniaczano-warzywna
Ta pyszna zapiekanka ziemniaczano-warzywna to jeden z moich ulubionych przepisów. Chrupiąca serowa skórka w połączeniu z aromatycznymi ziemniakami i chrupiącymi warzywami tworzy wyjątkową eksplozję smaku. Przygotowywałam ten przepis kilka razy w mojej kuchni i zawsze jest hitem!
Składniki
- 600 g ziemniaki
- 300 g Różne warzywa (np. marchew, cukinia, brokuły)
- 100 g Tarty ser (np. Gouda lub Emmental)
- 300 ml Krem
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 Łyżka masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować zapiekankę ziemniaczano-warzywną, należy najpierw obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, aby upewnić się, że plasterki są równomiernie cienkie.
Teraz pokrój wybrane warzywa na małe kawałki. Możesz je zmieniać w zależności od nastroju, ale ja osobiście preferuję mieszankę marchwi, cukinii i brokułów.
Następnie posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Należy przy tym zachować ostrożność, ponieważ chcemy, aby ich delikatny smak nie zdominował tego dania.
Teraz wymieszaj ziemniaki, warzywa, cebulę i czosnek w naczyniu żaroodpornym. Upewnij się, że naczynie jest dobrze wysmarowane masłem, aby nic się nie przypaliło.
Śmietanę podgrzewamy na patelni i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalecam spróbowanie sosu, aby upewnić się, że nam smakuje.
Teraz zalej warzywa i ziemniaki śmietaną. Zauważysz, że śmietana naprawdę wzbogaca smak mieszanki ziemniaków i warzyw.
Na koniec posyp równomiernie wierzch serem. Uważam, że aromatyczny ser, taki jak Gouda lub Emmental, nadaje zapiekance tego czegoś.
Umieścić naczynie żaroodporne w nagrzanym piekarniku i piec zapiekankę w temperaturze 200°C góra/dół przez około 45 minut. Ser powinien być ładny i złotobrązowy, a zapiekanka ziemniaczano-warzywna powinna być lekko ugotowana.