Źródło: Pixabay: falovelykids
Pierś z kurczaka z serem i kwaśną śmietaną
Pierś z kurczaka z serem i śmietaną to jedno z moich ulubionych dań na każdy dzień tygodnia. Robiłam ją niezliczoną ilość razy i uważam, że jest po prostu genialna. Wspaniałą rzeczą jest to, że jest szybka do zrobienia, składniki są proste i łatwe do zdobycia. Zawsze wychodzi pyszny i moja rodzina go uwielbia.
Składniki
- 4 db filet z kurczaka
- 250 ml kwaśna śmietana
- 200 g tarty ser
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- Pietruszka
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw posól i popieprz piersi z kurczaka, używając jednej z ulubionych technik przyprawiania. Osobiście zawsze płuczę je w wodzie przed soleniem i pieprzeniem, aby sól i pieprz lepiej do nich przylegały.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj piersi z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, aby nie przesmażyć, w przeciwnym razie mięso będzie suche.
Podczas gdy mięso się gotuje, wymieszaj w misce śmietanę i starty ser. Zawsze dodaję trochę więcej soli i pieprzu, aby nadać potrawie więcej charakteru.
Gdy obie strony piersi kurczaka będą dobrze ugotowane, posmaruj je mieszanką kwaśnej śmietany i sera. Zwykle używam łyżki do nakładania mieszanki na kurczaka, aby równomiernie ją rozprowadzić.
Umieść patelnię w piekarniku i piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut lub do momentu, gdy ser będzie ładny i złocistobrązowy.
Pierś z kurczaka podawać posypaną świeżą posiekaną natką pietruszki. Zwykle robię dodatek warzywny, ale jest również pyszny z ryżem i makaronem.