Pierś z kurczaka z pieczarkami
Kurczak na kremowym sosie pieczarkowym z marchewką i ziemniakami.
Składniki
Narzędzia
- 500 g filet z kurczaka
- 3 szt ziemniak
- 3 szt marchewki
- Spalone czarne drzewo
- Mielona wędzona papryka
- Tymianek
- sól
Sos pieczarkowy
- 250 g grzybek
- 330 ml Bita śmietana
- 1 szt ząbek czosnku
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 1 szt The Onion
- pieprz czarny mielony
- Pietruszka
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Źródło: Youtube
Kroimy pieczarki.
Źródło: Youtube
Czosnek drobno kroimy.
Źródło: Youtube
Piersi z kurczaka myjemy i posypujemy solą, przyprawami i papryką. Przed pieczeniem polewamy je trochę olejem i pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut.
Źródło: Youtube
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojoną cebulę z pieczarkami. Wszystko solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy czosnek.
Źródło: Youtube
Na koniec dodajemy do grzybów kurkumę ze śmietaną i dusimy je przez chwilę. Tak przygotowany sos pieczarkowy miksujemy za pomocą ręcznego miksera.
Źródło: Youtube
Buraka i ziemniaki kroimy w plastry i smażymy chwilę na patelni. W razie potrzeby dodajemy sól, czarny pieprz i tymianek.
Źródło: Youtube