Pierogi ruskie
Pyszny pierogi które każdy pokocha . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/pierogi-ruskie.html
Składniki
- ciasto NA PIEROGI
- 750 g mąki pszennej ja używam dalachowskiej typ
- 3 łyżki oleju
- 1 jajka około do ml letniej wody
- 1 duży szczypta soli
- FARSZ
- 1 g ziemniaków ugotowanych do miękkości
- 500 g sera twarogowego
- Czerwony słodka papryka malusia szczypta
- przyprawy biały pieprz
- vegeta
Najnowsze ulotki
Procedura
Ciasto na pierogi.:Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę (temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody .
Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ).
Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) .
Farsz.: Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia .
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów .
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .