REKLAMA

Źródło: Pixabay: PublicDomainPictures

Piernik

Aby święta były naprawdę intymne i osobiste, na świątecznym stole nie może zabraknąć domowego piernika. Przygotowywałam ten przepis kilka razy na przestrzeni lat i zawsze jest wielkim hitem.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 500 g Mąka Dodano do
  • 200 g Miód Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 pakiet Mieszanka przypraw do piernika Dodano do
  • 2 dl mleko Dodano do
  • Czekolada, cukier puder lub marcepan do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Odmierz wszystkie składniki. Pomocna wskazówka: przesiej mąkę, aby piernik był bardziej przewiewny!

2. Krok

Umieść miód, cukier i masło w misce i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając.

3. Krok

Gdy rozpuszczone składniki wystarczająco się połączą, dodaj jajko, mieszankę przypraw do piernika i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj mąkę, na początku niewielką ilość, aby ułatwić pracę z mieszanką.

4. Krok

Gdy ciasto się połączy, włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny. Niech ciasto odpocznie, będzie łatwiejsze do formowania!

5. Krok

Uformuj ciasto w wycięte kształty lub tradycyjne figurki piernikowe, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy