Źródło: Pixabay: PublicDomainPictures
Piernik
Aby święta były naprawdę intymne i osobiste, na świątecznym stole nie może zabraknąć domowego piernika. Przygotowywałam ten przepis kilka razy na przestrzeni lat i zawsze jest wielkim hitem.
Składniki
- 500 g Mąka
- 200 g Miód
- 200 g cukier
- 100 g masło
- 2 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 pakiet Mieszanka przypraw do piernika
- 2 dl mleko
- Czekolada, cukier puder lub marcepan do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Odmierz wszystkie składniki. Pomocna wskazówka: przesiej mąkę, aby piernik był bardziej przewiewny!
Umieść miód, cukier i masło w misce i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając.
Gdy rozpuszczone składniki wystarczająco się połączą, dodaj jajko, mieszankę przypraw do piernika i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj mąkę, na początku niewielką ilość, aby ułatwić pracę z mieszanką.
Gdy ciasto się połączy, włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny. Niech ciasto odpocznie, będzie łatwiejsze do formowania!
Uformuj ciasto w wycięte kształty lub tradycyjne figurki piernikowe, a następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10-12 minut.