REKLAMA

Źródło: kirin_photo from Getty Images Signature

Piernik razowy

Tradycyjny piernik świąteczny z mąki pełnoziarnistej.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 300 g Mąka razowa Dodano do
  • 100 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki Miód Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 2 łyżki Przyprawy do piernika Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki - tj. mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.

2. Krok

Umieść masło i cukier w innej misce i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać miód i jajko.

3. Krok

Następnie powoli dodawaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami i mieszaj, aż powstanie sztywne ciasto.

4. Krok

Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Jest to bardzo ważne, większa grubość nie sprawi, że piernik będzie wystarczająco kruchy.

5. Krok

Następnie wystarczy wyciąć foremkami różne kształty i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Piec piernik w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-12 minut.

7. Krok

Po upieczeniu pozostaw pierniczki do ostygnięcia na kratce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy