Źródło: kirin_photo from Getty Images Signature
Piernik razowy
Tradycyjny piernik świąteczny z mąki pełnoziarnistej.
Składniki
- 300 g Mąka razowa
- 100 g Zwykła mąka
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- 2 łyżki Miód
- 150 g Cukier
- 1 kawałek jajko
- 2 łyżki Przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 100 g Masło
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki - tj. mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.
Umieść masło i cukier w innej misce i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać miód i jajko.
Następnie powoli dodawaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami i mieszaj, aż powstanie sztywne ciasto.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Jest to bardzo ważne, większa grubość nie sprawi, że piernik będzie wystarczająco kruchy.
Następnie wystarczy wyciąć foremkami różne kształty i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec piernik w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu pozostaw pierniczki do ostygnięcia na kratce.